CU BICICLETA PE TĂRÂMUL LALELELOR
Când auzim de Olanda, sunt câteva lucruri simbolice care ne vin inevitabil în minte . Mori de vânt, lalele, biciclete și cașcaval. Este însă ceva care nu e spus explicit, ci se înțelege doar vizitând țara. Și anume stilul, arhitectura sau pur și simplu gustul și pofta pentru frumos. Această tură este pentru tine dacă vrei să experimentezi biciclitul într-un parc imens, bine gândit și îngrijit cu toate frumusețile sale, care se numește Olanda.
PROGRAM
Ziua 1: Călătoria
Ziua 2: Edam – Volendam – Monnickendam – Marken, 58 km
Punctul de pornire a turei de astăzi este Edam, unde vom ajunge cu autobuzul. Acest orășel minunat, a fost cândva un important port pentru vasele de vânătoare de balene, dar este și renumit pentru cașcavalul ce-i poartă numele. După o scurtă plimbăreală pe străduțele înguste intersectate de canale, vom merge la Volendam. Volendam, acest sat pitoresc – fost port pescar – a fost transformat într-o destinație turistică de neevitat. Case de lemn pe malul mării, pescăruși, multe magazine, fructe de mare și pește prăjit la fiecare pas. Pedalând spre sud trecem prin Monnickendam, o localitate înființată de călugării ordinului Benedictin în sec. XIV și ajungem în Marken. Acest sat muzeu construit pe o insulă, a fost izolat până în 1957 când s-a construit digul pe care vom bicicli și noi. După o plimbare sau o bere în Marken continuăm spre spre cazare traversând și Amsterdam.
Ziua 3: Texel, 35 km
Este o zi lejeră cu distanță de pedalat mai mică. Facem transfer în orașul Den Helder, unde luăm bacul și în 15 minute trecem pe insula Texel sau ”Tessel” în dialectul local. Această insulă este cea mai mare, cea mai populată și cea mai vizitată insulă frizonă. Se poate numi și insula păsărilor deoarece aproximativ 10.000 de păsări cuibăresc aici anual sau insula oilor deoarece față de 13000 de locuitori, în timpul verii se află aproximativ 11000 de oi.Vom face o buclă în partea de sud a insulei traversând Parcul Național Dunele din Texel și vizitând Centrul Maritim Ecomare, care este un refugiu al animalelor din Marea Nordică, dar și un important centru de informare despre viața sălbatică a Mării Nordice. Mergem către bac cu bicicletele pe digul artificial de pe malul ”Waddenzee” sau Marea Frizonă. Ajunși înapoi în Den Helder, facem transfer cu autobuzul la locul de cazare.
Ziua 4: Aalsmeer, Voorhout – Keukenhof – Haarlem, 47 km
Este ziua lalelelor. Dis de dimineață la prima oră mergem la Aalsmeer unde se desfășoară cea mai mare licitație de flori din lume. Peste 90 de milioane de flori și alte 2 milioane de plante de pe tot mapamondul sunt vândute zilnic. Vom asista la un spectacol foarte bine organizat într-o hală uriașă unde trenulețe pline cu flori se mișcă cu o viteză și eficiență incredibilă. Suprafața între orașul Leiden și Haarlem de aproximativ 30 km lungime, este cea mai importantă zonă cu flori din țară. Facem un transfer în orășelul Voorhout de unde biciclăm între terenurile înflorite cu lalele la Keukenhof, care se numește și parcul Europei, și pe bună dreptate este unul dintre cele mai frumoase parcuri din lume. Vizităm parcul înființat în 1949, având o suprafață de 32 ha, plantată cu milioane de flori de foarte mare varietate. Continuăm pe malul Mării de Nord între dune de nisip și un peisaj cu totul special și diferit. Parcă ar fi un deșert imens cu vegetație mai rară, dar extraordinar de pitoresc. Ajunși la Zandvoort facem o scurtă pauză la un bufet pescăresc unde putem gusta niște fructe de mare. Următoarea oprire mai lungă va fi la Haarlem, oraș clasic olandez, pavat cu cărămizi, clădiri istorice, baruri și cafenele. Vom face o plimbare liberă după care pedalăm până la cazare.
Ziua 5: Amsterdam
Azi descoperim Amsterdam și vom avea o zi fără bicicletă. Dimineața mergem cu autobuzul în centrul orașului și vom avea toată ziua disponibilă, unde putem să explorăm canalele, muzeele și cafenelele renumite ale capitalei. De recomandat Muzeul Național sau ”Rijksmuseum”, Muzeul Van Gogh sau, rămânând la cultură, casa Rembrandt. Se poate face face și un tur al orașului și a canalelor pe apă, cu una din bărcile care survolează canalele orașului oferind tururi cu orar fix. La sfărșitul zilei venim la cazare.
Ziua 6: Gouda – Schoonhoven – Kinderdijk, 45 km
Dimineața plecăm la Gouda să vedem faimosul târg de cașcaval. Orașul, asemenea Edamului s-a făcut renumit din cauza cașcavalului gouda, care este una dintre brandurile olandeze bine cunoscute în toată lumea. După o scurtă plimbare în piața centrală, având primăria veche din sec XV, chiar în mijlocul pieței, pedalăm spre orașul Schoonhoven. Orășelul a fost și este faimos pentru manufacturile de argint și ceasuri. Are și porecla de ”Zilverstad”, adică Orașul de Argint. Trecem râul Lek cu bacul și biciclăm într-un peisaj formidabil, tipic olandez cu mici ferme, sătucuri și canale decorate cu sălcii.După amiază ajungem la morile de vânt de la Kinderdijk care sunt incluse în patrimoniul mondial UNESCO. După vizitarea complexului trecem din nou râul și ne urcăm în autobuz să mergem la cazare.
Ziua 7: Leiden – Haga – Delft – Rotterdam, 45 km
Leiden este un centru științific important și un oraș universitar efervescent. Aici se află cea mai veche universitate din țară, datând din 1575 dar și locul de naștere al marelui pictor Rembrandt. Porecla orașului este ”orașul invențiilor”, deoarece a fost unul dintre cele mai importante centre științifice din Europa, iar 13 premianți Nobel și-au făcut studiile la Universitatea Leiden. Pedalând spre Haga vom avea sentimentul că trecem printr-un parc imens care nu se termină niciodată. Lacuri, canale, cărări amenajate, castel, cartiere rezidențiale ne vor însoți până la Haga, centrul administrativ al țării, Aici vom trece pe lângă Curtea Penală Internațională dar și Curtea Internațională de Justiție care își are sediul în Palatul Păcii. Ne vom opri în centru pentru o scurtă plimbare după care continuăm traseul spre Delft. Delft este renumit pentru ceramică. Ne vom opri la o manufactură unde vom putea vedea în cadrul unui tur ghidat cum se face celebra ceramica albastră din Delft. Vizităm și centrul istoric după care ne orientăm către ultima noastră destinație, Rotterdam. Rotterdam este al doilea oraș ca și mărime după Amsterdam și are cel mai mare port din Europa. A fost reconstruit aproape de la zero în urma raidurilor din al Doilea Război Mondial de aceea arhitectura orașului este modernă. Vom urca pe podul iconic Erasmusbrug poreclit și Lebăda, după care ne transferăm la locurile de cazare.
Ziua 8: Călătorie
După check out – ul de dimineață, mergem spre aeroportul din Eindhoven pentru zborul de după amiază Cluj – Eindhoven.
OBIECTIVE
- Licitația de flori din Aalsmeer
- Keukenhof
- Amsterdam
- Morile de vânt de la Kinderdijk (UNESCO)
- Orașe medievale
PREȚUL CUPRINDE
- Drum dus-întors cu autobuzul / 24 h (se recomandă zbor la Eindhoven de unde oferim transfer)
- Cazare (7 nopți în case de vacanță)
- Transportul biței tale
- Asistentă pe toată durată excursiei (dacă ești obosit, te urci în microbus)
- Închirierea bicicletei GRX 827 27.5 (Prețul nu scade dacă vii cu bicicleta ta)
- Ghidaj și organizare
- Prețul nu cuprinde: biletul de avion, mesele, intrare la muzee, asigurare de călătorie și alte cheltuieli personale.
PREȚUL CUPRINDE
- Drum dus-întors cu autobuzul / 24 h (se recomandă zbor la Eindhoven de unde oferim transfer)
- Cazare (7 nopți în case de vacanță)
- Transportul biței tale
- Asistentă pe toată durată excursiei (dacă ești obosit, te urci în microbus)
- Închirierea bicicletei GRX 827 27.5 (Prețul nu scade dacă vii cu bicicleta ta)
- Ghidaj și organizare
- Prețul nu cuprinde: biletul de avion, mesele, intrare la muzee, asigurare de călătorie și alte cheltuieli personale.
INFORMAȚII UTILE
13 – 20 aprilie
1050 EUR
* Se plătește un avans de 400 EUR. Restul plății se va face cu 60 de zile înainte de plecare