Lacurile și crapul de Třeboň
Dacă ajungem în Cehia, zona orășelului Třeboň este obligatoriu de vizitat. Vom vedea o biosferă absolut specială, păduri, canale și un sistem alcătuit din sute de lacuri. Este o adevărată plăcere să ne rătăcim în labirintul acesta verde imens unde în jurul nostru pur și simplu clocotește o natură intensă și adâncă.
Ceea ce vedem și de ceea ce ne putem bucura azi, este rodul muncii omenești depusă de-a lungul secolelor. Ideea primului lac artificial datează în urmă cu 700 de ani când toată zona era doar o mlaștină uriașă împădurită și traversată de râul Lužnice. Primele lacuri au apărut după mijlocul secolului XIV, ca numai 100 de ani mai târziu în 1450 să fie deja 20, pe o suprafață totală de 700 ha. În secolele următoare se construiesc deja sisteme, apoi sisteme care leagă sistemele deja existente. Un mare constructor a fost Jakub Krčín (1535–1604) care a legat cele 16 sisteme din jurul lui Třeboň într-unul complex, prin Canalul de Aur, De numele lui aparține și lacul Rožmberk, care și în momentul de față este cel mai mare lac artificial din Europa centrală. La construcția acestui lac s-au mișcat 750000 m3 de pământ.
Canalele cu timpul au devenit tot mai importante din punct de vedere a regulării apelor în cazul inundațiilor iar lacurile au un important rol economic, zona Třeboň fiind una din cele mai mai importante zone piscicole din Cehia și Europa. Crapul fiind în meniul principal de Crăciun la cehi, în lunile Noiembrie și începutul lui Decembrie putem asista la un pescuit intens pe aceste meleaguri. De asemena crapul din Třeboň beneficiază de protecția Uniunii Europene, înregistrată cu Indicație Geografică Protejată din 2007.
În ziua de azi sistemul lacurilor din zona Třeboň are un rol peisagistic inestimabil, făcând parte din rezervația biosferei UNESCO, și cea mai bună metodă de a-l explora, este evident cu bicicleta.